http://hogakustensfastighetsmaklare.se/dev/images/test_bildspelgk-is-225.jpglink

Höga Kusten

Höga Kusten är ett av Sveriges mest unika områden. Kombinationen av kustnära berg, djupa skogar och en aktiv skärgård är så speciell att UNESCO utsett Höga Kusten till världsarv.

Höga Kusten kallades länge för brantkusten eller brantbergen. Och berg finns det verkligen gott om, flera hundra. En del av dem är höga - över 300 meter - och många har en nästan lodrät vägg, en klint. En del stupar brant ner i havet, andra speglar sig i någon av traktens alla sjöar…

Det är svårt att tänka sig att alla dessa berg en gång låg på havets botten. Under den senaste istiden var islandsisen här tre kilometer tjock. Den enorma tyngden tryckte ner hela landskapet djupt under havsytan. Men isen smälte. Och landet reste sig ur havet. De klapperstensfält, som då bildades i strandlinjen – ligger nu på över 280 meters höjd. Världsrekord! Och landhöjningen fortsätter – än idag.

Höga Kusten har en storslagen natur. Här finns bergen och skogarna, bördiga dalgångar havet med pittoreska fiskelägen från 1600-talet och en mängd insjöar. Sommartid en blomsterprakt utan like. Och en mängd små byar! Bakom varje krök i vägen väntar ett nytt panorama. Här finns ett stort antal naturreservat och en nationalpark – Skuleskogen. Alla med något extra speciellt att visa dig.

Visst kan du tänka dig att bo här?